maanantai 24. helmikuuta 2014

Terveisiä Laosista!

Saavuimme tänään bussilla Laosiin. Ostimme Kratiesta yhteislipun Don Detin saarelle, maan eteläosaan. Matka kesti kaiken kaikkeaan reilun 6 tuntia. Aamulla lähdimme pikkubussilla Kratiesta ja ajoimme todella kuoppaista tietä Stung Trengiin, jossa vaihdoimme bussiin ja jatkoimme matkaa rajalle asti.

Olimme lukeneet Laosin ja Kambodzan välisestä rajasta (ja muiden kokemuksista) jonkin verran, joten olimme vähän varautuneet siihen, mitä edessä on. Bussissa "matkaopas" jakoi kaikille Laosin viisumihakemukset, jotka täyttelimme matkan aikana. Sen jälkeen alkoikin sitten se varsinainen hauska osuus: tämä "matkaopas" kävi jokaisen luona erikseen väittämässä, että hän hoitaa kaikkien viisumit nopeasti, koska rajalla ei kuulemma ole yhtään ylimääräistä aikaa, ja bussi odottaa jo valmiiksi. Mies alkoi keräämään kaikilta passeja, viisumihakemuksia ja rahoja pois. Samalla hän tietysti kertoi, että miten viisumin lisäksi tulee lisämaksuja siitä ja tästä ja tuosta. Mehän ei siihen suostuttu, emmekä antaneet tälle herralle passejamme. Hän kehtasi jopa väittää, että me emme ehdi seuraavaan bussiin rajalla, jos käymme itse hakemassa viisumit. No, saimme pitää passimme ja perillä raja-asemalla tämä mies ohjasi muun porukan raja-aseman ravintolaan istumaan, ja meille viittasi tylysti, että kävelkää tuohon suuntaan. Ja mehän kävelimme.

Raja-asema

Kävelimme ensin (raja-asemalla on selkeät kyltit) Kambodzan raja-asemalle, jossa saimme passeihimme lähtöleimat. Tässä kohti alkoi korruptiota esiintymään, sillä leimasta jouduimme maksamaan 2 dollaria, vaikka käytännössä mitään leimausmaksuja ei pitäisi olla. Sen jälkeen kävelimme lyhyen tienpätkän Laosin puolelle ja hoidimme viisumiasian kuntoon. Kokonaisuudessa tähän hommaan ei kauaa mennyt, ja pian olimmekin bussin luona odottelemassa loppua porukkaa, jotka olivat jääneet ravintolaan istumaan ja odottamaan viisumeitaan ja passejaan takaisin tältä "matkaoppaalta".

Loppujen lopuksi odotimme heitä hyvän tovin, ja itse asiassa bussimme ehti siinä välissä jo lähteä (me kyydissä), mutta joutui palaamaan takaisin hakemaan loppuporukkaa, jotka aina vain istuivat siellä samaisessa ravintolassa odottamassa. Lopulta he saivat passinsa takaisin, ja kävelivät bussille.

Mekong
Siitä sitten hurautettiin n. 15km matka Nakasongiin, josta saimme venekyydin Don Detin saarelle. Tämä saari sijaitsee keskellä Mekong -jokea, paikassa jossa joki on leveydeltään useamman kilometrin. Olemme lukeneet saaren olevan suomalaisten reppureissaajien suosiossa, ja siihen saimmekin vahvistusta siinä vaiheessa, kun kyselimme majoitusta. Majapaikan omistaja kysyi heti ensimmäisenä, että olemmeko Suomesta ja varauskirjassa näytti lukevan muitakin suomalaisia nimiä. Muutenkin näyttäisi saaren turistit koostuvan 20-30 -vuotiaista reppureissaajista, joten omanikäisten joukossa ollaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti