tiistai 25. helmikuuta 2014

Don Det



Pyöräretken maisemaa

Vuokrasimme tänään polkupyörät (vajaan euron / pyörä) ja kävimme ajelemassa Don Detin saaren ympäri. Saari on sen verran pieni, että siinä ei mennyt kauaa. Don Detistä pääsee myös siltaa pitkin viereiselle, Don Khonin saarelle. Sillan ylittämisestä peritään kuitenkin 2,5 euron ylitysmaksu (kaikkea ne keksii!?), joten emme viitsineet mennä Don Khonin puolelle.

Sateista on jo aikaa, joten maa alkaa olla rutikuiva

Pyöräretken jälkeen olemme vain lueskelleet ja syöneet hyvin. Jostakin syystä emme mielestämme syöneet mitenkään erityisen hyvää ruokaa Kambodzassa. En tiedä, oliko vika huonosti valituissa ruokapaikoissa, vai missä lie, mutta mielestämme Thaimaassa ruoka oli paljon parempaa, ja samaten nyt täällä Laosin puolella olemme ehtineet jo syödä paljon paremmanmakuista ruokaa.

Maisemaa
Ja kuten eilen kirjoitin niistä muista suomalaisista, niin tänään olemme saaneet kuulla suomenkieltä useampaan otteeseen. Syy (tai ainakin osasyy) sille on se, että Madventureksen pojat Riku ja Tunna kävivät aikoinaan täällä Don Detin saarella, ja kuvasivat paikkaa tv-sarjaansa. Saari sai Suomen reppureissaajien keskuudessa mainetta, joten monet suomalaiset tulevat täällä käymään. Don Det on kuitenkin jo kovasti muuttunut niiltä ajoilta, kun Riku ja Tunna kävivät täällä. Pari vuotta sitten saarelle vedettiin sähköt, ja nyt majapaikoista löytyy useimmiten tuulettimet, tai parhaimmista jopa ilmastoinnit. Samaten sisävessat löytyvät jo useimmista bungaloweista ja huoneista, sekä free wifiä mainostetaan lähes kaikissa paikoissa. Ei tainneet Riku ja Tunna posliinipönttöä käyttää, silloin kun he täällä kävivät…Ja tuskin soittelivat skypellä kotiin!

Mummonmökki -tyyppisiä bungaloweja joen rannassa
Turistivirrat siis lisääntyvät ja samalla saari muuttuu jatkuvasti enemmän turisteja palvelevaksi paikaksi. Myös hinnat nousevat koko ajan (kuten joka paikassa). Sellaista se on, mutta kyllä me ainakin olemme vielä löytäneet täältä rauhaa ja hiljaisuutta, ja meidän majoituskin on ihan jees. Hyvin pysymme budjetissa.




Ps. Edelleen tarkenee! Vaikka Mikko jo mietti, että pitääkö tässä käydä ostamassa villapaita jos kuitenkin sattuisi kylmä yllättämään... Vaikka ei me kyllä olla ainuttakaan villapaitaa nähty myynnissä missään.

3 kommenttia:

  1. Don Khonilla on muuten sellainen vesiputous (ei uimakelpoinen tosin), kannattaa kyllä käydä tsekkaamassa jos mitenkään reissubudjetti taipuu tuohon 2,5 euron maksuun :)

    Mä olin neljä vuotta sitten Don Detillä (ai kamala kun siitä on jo niin pitkä aika!). Silloin oli jo sähköt osan aikaa päivästä käytössä, mutta mitään wifiä tms. ei ollut saatavilla ja bungalowit oli tosi aneemisia lautakasoja. Mutta niin se kehitys vaan (valitettavasti) tulee sinnekkin. Toisaalta paikalliset saa tienestiä matkailijoista, mutta toisaalta siellä kai pelätään Vang Viengin kohtaloa. :/

    Laosissa suosittelen muuten myös kovasti Paksea, se oli kiva pikkukaupunki. :)

    VastaaPoista
  2. Hei Anne ja kiitos vinkeistä! Eihän tuo 2,5 euroa paljon ole, mutta hassu maksu kuitenkin! :D Kyllä Don Detissä huomaa sen, miten saari on alkanut muuttua vastaamaan enemmän reppureissaajien (ja muiden turistien) tarpeisiin.

    Tarkoitus olisi mennä Pakseen täältä seuraavaksi, parin päivän päästä. Jos sinulla on jotain vinkkejä myös Pakseen (ja muualle Laosiin), niin mielellämme otamme niitä vastaan! :)

    VastaaPoista
  3. Mun Laosin reissusta on toki vierähtänyt jo 4 vuotta (en voi uskoa!) joten ajan myötä on päässeet parhat vinkit paikoista unohtumaan.. Mutta Paksesta tehtiin muistaakseni retki Bolaven Plateaulle kattelemaan vesiputouksia (muistaakseni käytiin katsomassa 3 eri, joista parissa uimassakin) ja sitten mentiin tutkimaan jotain pieniä kyliä jotka kuivattivat kahvipapuja. Paksesta löytyi kivoja paikallisia kuppiloita joen varrelta. Vielä silloin 4 vuotta sitten Pakse oli ainakin vähän sellainen unelias ohikulkumesta, mutta meistä siellä oli aika viihtyisää. :)

    Champassakin kylästä (ennen Paksea Don Detin suunnalta tullessa) löytyy myös sellainen Angkor Wat-henkinen Wat Phu-temppeli. Se on myös UNESCOn maailmanperintökohde, käytiin sitä myös ihmettelemässä. Mutta tehän kävitte kattomassa Angkor Watia, joten tuo Champassakin temppelialue ei sen jälkeen ehkä ole enää niin säväyttävä :) Tosin itse kun kävin siellä silloin 4 vuotta sitten, paikka oli "remontissa", voi olla että sitä on vähän ehostettu.

    VastaaPoista