lauantai 15. helmikuuta 2014

Angkor, osa 1

  • Unescon maailmanperintökohde
  • Yksi maailman isoimmista toiminnassa olevista arkeologisista kohteista
  • Kambodzan tärkein turistikohde, jonne suurin osa Kambodzaan tulevista turisteista suuntaavat
  • Alueen suurin ja parhaiten säilynyt temppeli Angkor Wat on Kambodzan symboli, joka on kuvattu maan lippuun 
  • Angkor Wat on myös maailman isoin uskonnollinen monumentti
Kohti temppeleitä
 Hyvät ystävät!
En oikein edes tiedä, että mistä aloittaisin! Niin hienon päivän olemme saaneet tänään viettää täällä Siem Reapissa, Kambodzassa. Nukuimme viime yönä ehdottomasti parhaimmat unet verrattuna viimeiseen 10 päivään, jotka olemme viettäneet täällä Kambodzassa. Majapaikkamme on hiljainen, eikä edes liikenteen äänet kuulu huoneeseemme.  Hyvien yöunien ja aamupalan jälkeen lähdimme tuk-tukilla kohti Angkorin temppelialuetta. Ostimme 3 päivän liput alueelle, ja hintaa oli 40 dollaria /lippu. Alueelle olisi saanut myös yhden päivän lipun 20 dollarilla, mutta haluamme kierrellä aluetta rauhassa. Ja onhan meillä siihen mahdollisuus sekä aikaa!
Luonto on tehnyt omia valtauksiaan temppeleiden raunioissa

Temppelialue sijaitsee n. 5 kilometriä Siem Reapista pohjoiseen, ja se levittyy ihan hurjan laajalle (n. 400 neliökilometriä!). Angkorin alue (rakennettu vuosien 900-1300 välillä) koostuu kymmenistä (joidenkin lähteiden perusteella sadoista) temppeleistä ja temppeleiden raunioista, kanavista, vesialtaista sekä liikenneväylistä. Aluetta ympäröivän viidakon uumenista löydetään jatkuvasti uusia temppeleiden ja muiden rakennusten raunioita. Kasvillisuuden seassa voi olla vielä ties mitä piilossa!

Eastern Mebon -temppelissä oli useita norsupatsaita

Joka tapauksessa jaoimme "temppelikartan" kolmeen osaan, ja tänään kiertelimme Jayataka Barayn sekä East Barayn alueilla. Päivän ohjelmaan kuului kuusi erilaista temppeliä/monumenttia!

Preah Khan
Preah Khan ei ole ollut pelkkä temppeli, vaan siellä on toiminut myös Buddhalainen yliopisto satoine opettajineen. Temppelin rauniot olivat todella vaikuttavia ja alueella oli mukava kierrellä. Päivän sitkein myyjänainen oli tällä temppelillä! Olimme jo poistumassa itse temppelistä, kun eräs nainen lähti seuraamaan minua ja yritti kaupata huiveja. Sanoin kohteliaasti "No thank you", mutta sepä ei tehonnut, ei laisinkaan! Nainen seurasi minua pitkän matkaa ja huivien hinnatkin tippuivat jo kovasti sillä välillä.

Minusta sellainen seuraaminen ja tavaroiden tuputtaminen on todella inhottavaa, ja sellaisessa tilanteessa haluan vain poistua paikalta. Muutenkin olen tällä reissulla huomannut, että jätän ostokset ostamatta, jos myyjä alkaa seuraamaan minua liikkeessä ja tyrkyttää hanakasti tuotteitaan. Kai sitä on vain niin tottunut siihen suomalaiseen "asiakaspalveluun", eli kaupassa ollessasi joudut erikseen pyytämään myyjältä apua. Silloinkin saattaa myyjä mulkaista sinua tympeänä, kun häiritset hänen työtään... :D

Preah Khan

Neak Pean
Neak Pean on koostunut useista vesialtaista, joista osa on kuivunut.

Neak Pean
Ta Som
Pieni ja kaunis temppeli, jota olisi voinut katsella vielä vähän kauemmin, mutta siellä pieni tyttö tarrautui minuun kiinni ja yritti myydä ties vaikka ja mitä. Siinä vaiheessa lähdimme takaisin tuk-tukkia kohti. Noita pieniä lapsia kerjäämässä ja myymässä erilaisia tavaroita näki temppelialueella varsin paljon. Palatessamme takaisin majapaikkaamme, näimme paljon lapsia koulupuvuissa tulossa koulusta. Temppelialueen lapsimyyjät eivät siis päässeet kouluun tänään.

Sisäänkäynti Ta Somiin

Pre Rup
Pre Rupin temppelialueella istuimme hetkeksi varjoon temppelin kiville. Meidän viereen tuli istumaan nuori mies Japanista, jolla taisi olla pakottava tarve päästä puhumaan englantia, joten juteltiin siinä hetken. Hän oli yksin reissaamassa, joten juttuseura taisi tulla tarpeeseen. Juttelutuokion jälkeen jatkoimme temppelin tutkimista. 
Pre Rupin portaat


Banteay Kdei
Banteay Kdein temppeli oli päivän viimeinen temppeli. Sekin oli oikein kiva käyntikohde, ja minusta temppelin mielenkiintoisin paikka oli "Hall of Dancers", jonka pylväisiin on kaiverrettu Apsara-tanssijoita, eli pyhiä tanssijoita. Käytännössä temppeleiden kaikki seinät ja pylväät on kaiverrettu täyteen erilaisia kuvia ja tekstejä. Voi vain ihmetellä sitä työn määrää, joka alueen rakentamisessa ja kaiverrusten tekemisessä on ollut!

Apsaras in Hall of Dancers

Päivän kiertelyn jälkeen olimme ihan puhki! Kuskimme käytti meitä kahvilassa kahvittelemassa, jonka jälkeen suuntasimme majapaikkaamme suihkuun. Sen jälkeen olimmekin taas sen verran virkeitä, että lähdimme vielä kaupungille kiertelemään. Löysin itselleni uuden t-paidan, ja kirjakaupasta mukaan tarttui Angkorista kertova kirja.

Meidän kolmen päivän liput temppelialueelle ovat voimassa viikon, eli käytännössä meidän ei tarvitse käyttää niitä kolmena peräkkäisenä päivänä, vaan voimme viikon sisällä käydä kolmena päivänä alueella. Niinpä huomenna pidämme välipäivän temppeleistä, ja maanantaina jatkamme jälleen temppeleihin tutustumista. Isoimman temppelin, eli itse Angkor Watin, jätämme kolmannelle päivälle.Täällä taitaakin kulua vielä useampi päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti