torstai 6. helmikuuta 2014

Phnom Penh

 Tänään olemme kierrelleet päivän Phnom Penhissä ja täytyy todeta, että tämä Kambodzan pääkaupunki on erittäin mielenkiintoinen! Otimme aamulla tuk-tukin majapaikkamme edustalta, sillä emme yövy ihan kaupungin keskustassa. Suuntasimme ensin kansallismuseoon, jossa on esillä mm. Kambodzalaisia patsaita, koruja, keramiikkatöitä ja kudottuja kankaita.

Museon edusta
Museokäynnin jälkeen jatkoimme matkaa Mekong-joen rantaan, joka virtaa kaupungin läpi. Kävelimme rantaa pitkin ja jatkoimme matkaa Central Markettia kohti, joka on iso torialue kaupungin keskustassa. Pysähdyimme välillä pienissä putiikeissa ja kiertelimme torilla.
Joen rantaa

Mekong -joki

Sen jälkeen jatkoimme matkaa takaisin museota kohti ja kävimme välillä syömässä. Pyörähdimme myös yhdellä geokätköllä. Iltapäivästä otimme tuk-tukin Tuol Sleng museoon (s-21), joka on koulusta vankilaksi ja kuulustelukeskukseksi muutettu rakennus. Nykyään paikalla on siis museo, jossa voi tutustua alueen veriseen historiaan:

Punakhmerien valtakaudella 1975-1979 Tuol Slengiin koottiin n. 12 000 vankia, joista lopulta eloon jäi vain kourallinen. Vankeja kuoli teloituksiin, kidutuksiin, sairauksiin ja aliravitsemukseen. Koulutus ja sivistys olivat riittäviä syitä vangitsemiseen, sillä punakhmerien mielestä koulutetut ihmiset (keskiluokka) olivat vallankumouksen esteenä. Lisää maan historiasta löytyy googlettamalla, jos jotakuta kiinnostaa lukea aiheesta enemmän. Joka tapauksessa maan historia on ollut järkyttävä. Museokäynnin jälkeen kävelimme takaisin majapaikkaamme, jossa olemme nyt viettäneet illan.

Museon pihamaalta
Olemme koko päivän kaupungilla kierrellessämme ihmetelleet kaupungin valtavia kontrastieroja. Välillä vastaan on tullut todella kauniita alueita ja upeita ranskalaistyyppisiä rakennuksia (Ranskan siirtomaavallan ajoilta). Samaan aikaan niiden kauniiden rakennuksien vieressä, keskellä katua, saattaa lojua kamala, haiseva roskaläjä, jossa kärpäset pörräävät. Lisäksi kaupungissa näkee paljon köyhiä ihmisiä sekä jonkin verran myös kerjäläisiä. Liikenteessä saa olla varovainen, mutta muuten kaupunki on turvallinen ja maan tilanne on vakaa. Suomen ulkoasiainministeriön matkustustiedotteen mukaan "yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa". Muihin suomalaisiin emme ole vielä törmänneet, mutta täällä Phnom Penhissä on TODELLA paljon ranskalaisia turisteja ja ilmeisesti Ranskasta järjestetään ihan kunnon pakettimatkoja tänne.

Jäteläjä kadulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti