lauantai 29. maaliskuuta 2014

Huen linnoitus ja kuninkaiden haudat

Perjantaina vuokrasimme skootterin päiväksi ja kävimme ajelemassa ympäri Huen kaupunkia. Vietnamissa on 1800 -luvulla ollut kuningaskunta, ja tuolloin Hue on ollut alueen pääkaupunki. Kuningaskunnan jäljiltä Huesta löytyy 1800 -luvulla rakennettu linnoitus sekä sen aikaisten kuninkaiden hautoja.

Citadel in Hue

Ensimmäisenä pysähdyimme linnoituksella, joka kattaa todella laajan alueen Huen keskustassa. Muurien sisäpuolella on kuningaskunnan aikaan ollut "kielletty kaupunki", jonne vain korkea-arvoiset henkilöt pääsivät vierailemaan. Linnoitus kärsi kovasti sotien aikaan, mutta viime vuosina korjaustöitä on tehty, ja osa kokonaan kadonneista rakennuksista on rakennettu uudelleen alkuperäisen näköisiksi.

Erään portin koristekaiverrus

Meillä vierähti muutama tunti, kun kiertelimme linnoitusta ympäri. Sen jälkeen kävimme syömässä Mandarin -nimisessä kahvila-ravintolassa. Paikan omistaja Mr. Cu on harrastanut 20 vuoden ajan valokuvausta, ja näiden vuosien tuotos on näkyvillä seinillä. Kuvia pystyy myös ostamaan kortteina tai isonnettuina valokuvina. Ja ruokakin oli hyvää!
Tomb of Tu Duc

Lounaan jälkeen jatkoimme matkaa eräälle kuninkaan haudalle, Tomb of Tu Duc. Paikka oli todella hieno, mutta meillä oli jatkuvasti mielessä Angkor Watin temppelit. Kyseinen nähtävyys ei siis ollut mikään "pieni ruohikkoinen kumpare, jossa on laho puinen risti päällä", vaan iso puistomainen alue kiviaitoineen ja temppeleineen.  Jotenkin paikka muistutti niin kovasti meitä Angkorista, että emme saaneet siitä hirveästi irti. Jos olisimme ensin matkustaneet Vietnamiin ja vasta sen jälkeen Kambodzaan, olisimme varmasti olleet ihan eri tavalla innostuneita tästäkin paikasta. Mutta nyt ollaan nähty niin paljon erilaisia raunioita, temppeleitä ja kivikasoja, että alkaa jo riittämään.

Tomb of Tu Duc

Emme loppujen lopuksi viipyneet kauaa Tomb of Tu Ducissa, vaan jatkoimme vielä matkaa yhteen paikkaan, jonne oli merkattu geokätkö. Ho Quyenin areena on ohimennen mainittu LP:n matkaoppaassa, mutta sinne ei ole minkäänlaisia kylttejä eikä tienviittoja. Jouduimmekin kysymään paikallisilta neuvoja, koska GPS:n karttakaan ei näyttänyt teitä perille asti. Periltä löysimme areenan, jossa on 1800-luvulla järjestetty kuninkaiden viihdykkeeksi elefanttien ja tiikereiden välisiä taisteluita gladiaattorityyliin.

Elefantteja on pidetty suuressa arvossa

Perinteisessä vietnamilaisessa kulttuurissa tiikerit ovat olleet pelättyjä petoja, jotka ovat saalistaneet kyläläisiä ja heidän karjaansa. Sen sijaan elefantteja on pidetty jaloina eläiminä, ja ne ovat edustaneet kuningasperheen arvovaltaisuutta. Taistelut olivat siinä mielessä tarkkaan suunniteltuja, että tiikeriltä oli mm. katkottu hampaat elefantin voiton varmistamiseksi. Koko show'ssa oli oikeastaan kyse siitä, että tiikeri yritti turhaan hyökätä elefantin kimppuun, ja lopulta elefantti talloi tiikerin hengiltä. Viimeisestä taistelusta on kuitenkin aikaa jo yli 100 vuotta, eli enää niitä ei täällä järjestetä.

Retken jälkeen palasimme takaisin hotellille ennen pimeää, ja kävimme vielä syömässä ennen nukkumaanmenoa. Voi olla, että iltapalan yhteydessä valitsimme Mr. Cun valokuvavalikoimasta muutaman kuvan mukaamme muistoksi, vaikka näitä omiakin kuvia on tullut otettua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti