torstai 22. toukokuuta 2014

RT12 Te Ararua – Taupo 20.-21.5.2014



20.5.2014

Aamu Te Araruassa
Te Araruassa heräsimme tiistaina kuuden jälkeen aamusta, juuri sopivasti kun aurinko alkoi nousemaan. Pikaisen aamupalan jälkeen lähdimme jälleen tien päälle, sillä tarkoitus oli ajaa päivän aikana Taupoon. Tie mutkitteli merenrantaa pitkin aina Opotikiin asti, jonka jälkeen suuntasimme kohti Rotoruaa.  Rotoruassa pidimme lounastauon, josta olikin enää lyhyt ajomatka Taupoon. Rotoruassa meidän on tarkoitus käydä vielä uudestaan, sillä nyt visiitti jäi lyhyeksi.

Kaunis pieni kirkko komealla paikalla aivan meren rannassa (matkan varrelta)

 Taupossa tavattiin meidän vanhat tutut, Sarah ja Thomas Itävallasta. Sarah oli pari vuotta sitten Suomessa vuoden verran vapaaehtoistyössä, ja sen jälkeen on ollut puhetta, että meidän pitäisi mennä käymään Itävallassa. Nyt sitten hekin sattuivat olemaan reissussa, ja niin vain tavattiin täällä kaukana toisemme! Ilta menikin heidän kanssaan mukavasti, ja jäimme yöksi Taupoon.  

Craters of the Moon
Keskiviikkona meidän oli tarkoitus käydä patikoimassa Tauhara –vuoren huipulle, mutta valitettavasti keli oli harmaa ja sateinen. Kävimme kuitenkin iltapäivästä Craters of the Moon –nimisessä paikassa, joka esittelee alueen vulkaanista aktiivisuutta. Uusi-Seelantihan sijaitsee kahden mannerlaatan välissä, Tyynenmeren ja Indo-Australian laattojen välissä. Siitä johtuen maaperä on erittäin aktiivista. Craters of the Moonin alueella sijaitsee lukuisia tulikuumia, kuplivaa mutaa sisältäviä kuoppia, sekä maaperän halkeamista ja koloista nousee kuumaa höyryä ja vulkaanisia kaasuja ilmaan. 

Sieltä sitä höyryä nousee
Höyryt syntyvät siten, että magma kuumentaa maanpinnan alla olevaa pohjavettä, joka kiehuessaan syö maaperää alhaalta päin. Pohjaveden höyry ja vulkaaniset kaasut tietenkin pyrkivät ylöspäin, ja pienimmistäkin halkeamista ja rei'istä ne nousevat maanpinnalle. Joissakin kohdissa maaperä on sellaista, että se alkaa pehmentyä ja muuttua mutavelliks. Muta alkaa kuplia, kun edelleen ne samat höyryt ja kaasut nousevat pintaan mudan läpi. Olipas hankalasti selitetty, mutta jospa vähän ymmärsitte. Ehkä joku opettaja osaisi tämän paremmin selittää. :D Joka tapauksessa paikka oli todella mielenkiintoinen, ja opittiin paljon lisää alueen maaperän aktiivisuudesta!


Illalla jäimme sitten vielä toiseksi yöksi Taupoon leirintäalueelle. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti